+302332 503529 Θα χαρούμε να σας συμβουλεύσουμε προσωπικά
H Θεά Αθηνά προσέφερε έναν κλώνο ελιάς

H Θεά Αθηνά προσέφερε έναν κλώνο ελιάς

10 Δεκεμβρίου, 2020 Uncategorized 0

Η ελιά και το λάδι της χρησιμοποιείται από τότε που προσέφερε η Θεά Αθηνά έναν κλώνο ελιάς στους ανθρώπους.  Δεν ήταν απλό δέντρο, αλλά και αντικείμενο λατρείας που χρησιμοποιούνταν σε τελετές στα ιερά και σε ολυμπιακούς αγώνες για να στεφανώσει τους νικητές. Το ελαιόλαδο σήμερα δεν χρησιμοποιείται μόνο στην κουζίνα για την παρασκευή γευμάτων, αλλά είναι επίσης το βασικό συστατικό για υγεία και ομορφιά.

Ελαιώνες στην Ελλάδα

Από άκρη σε άκρη της Ελλάδας βρίσκονται ελαιώνες. Καλλιεργούνται στις πιο απόκρημνες πλαγιές, τις πιο αμμώδεις παραλίες και σε πρόποδες βουνών. Η ελιά δεν είναι απαιτητική καλλιέργεια – δεν χρειάζεται ούτε πολύ νερό, ούτε πολύ λίπασμα και επιβιώνει τις πιο αντίξοες συνθήκες καλύτερα από κάθε άλλο φρούτο ή λαχανικό. Για αυτόν τον λόγο πολλοί αγρότες ακόμη και σήμερα διατηρούν βιολογικές καλλιέργειες. Τα ελαιόδεντρα διατηρούν το χώμα που ζουν, προστατεύουν από κατολισθήσεις στις απόκρημνες πλαγιές και κρατάν τη γη γόνιμη. Σχεδόν 90% όλων των ελαιώνων στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται σήμερα για την παραγωγή ελαιόλαδου. Η ελιά χρειάζεται επτά χρόνια για να βγάλει την πρώτη παραγωγή της, αλλά είναι ένα από τα λίγα δέντρα που ζει εκατοντάδες χρόνια προσφέροντας κάθε δεύτερο χρόνο πλούσια σοδειά. Η μακροζωία αυτή είναι που το έκανε να έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για

Ελιά

Αρκετές οικογένειες στην Ελλάδα έχουν την δική τους παραγωγή ελιάς, την οποία κρατάνε αποκλειστικά για τον εαυτό τους. Άλλοι χρησιμοποιούν μόνο τον καρπό και άλλοι παράγουν έτσι την ετήσια τους κατανάλωση σε λάδι. Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες της ελιάς είναι γνωστές από αρχαιοτάτων χρόνων και είναι απαραίτητες σε κάθε τραπέζι. Ειδικά κατά τη διάρκεια της νηστείας, πριν από Πάσχα και Χριστούγεννα, είναι το σημαντικότερο συστατικό στα γεύματα της οικογένειας. Οι περισσότερες ελιές στην Ελλάδα απορρέουν υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο. Για όλα τα φαγητά χρησιμοποιείται το ελαιόλαδο κατά προτίμηση – κάποιοι το βάζουν ακόμη και στα γλυκά. Είναι πλέον ένα πολιτιστικό αγαθό που χαίρει εξαιρετικής εκτίμησης.

Από τη Σοδειά – στο Ελαιόλαδο

Η συγκομιδή της ελιάς δεν έχει αλλάξει από αρχαιοτάτων χρόνων. Από Νοέμβριο μέχρι Φεβρουάριο διαρκεί το μάζεμα της ελιάς ανάλογα με την ποικιλία. Είναι σκληρή σωματική και χειρονακτική εργασία. Η ελιά δίνει παραγωγή κάθε δεύτερο χρόνο. Οι εργάτες κλαδεύουν και αραιώνουν τα κλαδιά της ελιάς και μετά τα χτυπάνε με μακριές βέργες για να πέσουν κάτω οι ελιές. Κάτω από τα δέντρα έχουν ήδη απλώσει δίχτυα για να κρατήσουν τα κλαδιά και τις ελιές που πέφτουν. Βελτιώσεις έχουν γίνει στις βοηθητικές μηχανές για το κλάδεμα, που σήμερα υπάρχουν και σε βενζινοκίνητη μορφή. Ειδικά μηχανήματα χρησιμοποιούνται κατά τη συγκομιδή της Κοροναίικης ποικιλίας, της οποίας οι καρποί είναι πάρα πολλοί μικροί, για να αφαιρέσουν τους καρπούς από τα κλαδιά και για να γίνει η διαλογή τους. Παρόλο το μέγεθος της αυτή η ποικιλία απορρέει μεγάλης και υψηλής ποιότητας ελαιόλαδου. Ένα δέντρο μόνο μπορεί να έχει μεταξύ 50 και 70 κιλά ελιές, που μπορούν να δώσουν μεταξύ 5 έως 10 λίτρα ελαιόλαδο.

Το ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την ίαση όλων των ασθενειών της επιδερμίδας και για την ίαση των εσωτερικών φλεγμονών, ως καλλυντικό χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα.

Ο τρόπος της παραγωγής δεν έχει αλλάξει επίσης. Έτσι έχουν διατηρήσει τον αρχικό τους χαρακτήρα πολλές μεριές της Ελλάδας και καλλιεργούνται ακόμη και σήμερα οικολογικά. Με αυτόν τον τρόπο έχει διατηρηθεί το Μεσογειακό τοπίο από μεγαλύτερες καταστροφές.

Προσωπικό Σημείωμα

Για εμένα προσωπικά το ελαιόλαδο ανήκει στους θησαυρούς της Ελλάδας, το χρυσοπράσινο υγρό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας μου. Το χρησιμοποιώ για την διατήρηση της υγείας ολόκληρου του σώματός μου, τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ για τα προϊόντα που παράγω αποκλειστικά ελαιόλαδο ελληνικό, που έχει υποστεί ψυχρή έκθλιψη και έχει και πιστοποίηση ως βιολογικό προϊόν. Επίσης μαζεύω εγώ προσωπικά της ελιές από τις οποίες θα γίνει το λάδι για τα προϊόντα μου. Για εμένα η συγκομιδή της ελιάς είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για διαλογισμό, εσωτερική ηρεμία και επαφή

Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post your comment