+302332 503529 Θα χαρούμε να σας συμβουλεύσουμε προσωπικά
Κερί μέλισσας – Vegan?

Κερί μέλισσας – Vegan?

20 Απριλίου, 2020 Uncategorized 0

Κερί μέλισσας – Vegan

Οπωροφόρα φυτά όπως η ροδακινιά, η βερικοκιά, η κερασιά, η δαμασκηνιά, η μηλιά, η αχλαδιά, η μουριά, η αμυγδαλιά, τα ακτινίδια και τα αμπέλια με τα σταφύλια είναι σε πλήρη άνθιση αυτή τη στιγμή του έτους στη Νάουσα, μεταφέροντας το άρωμα της άνοιξης και δημιουργώντας προσμονή για την απόλαυση διαφόρων νόστιμων φρούτων.

Οι παράγοντες που πρέπει να συνδιαστούν, για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η συγκομιδή των φρούτων το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, είναι αρκετοί. Από τη μία πλευρά ο καιρός και η τοποθεσία παίζουν σημαντικό ρόλο, από την άλλη πλευρά εξίσου σημαντική είναι και η παρουσία επικονιαστών, όπως οι μέλισσες. Η μέλισσα είναι ένα από τα σημαντικότερα εκτρεφόμενα ζώα και η παρουσία της είναι δείκτης ότι η φύση είναι άθικτη.

Δυστυχώς η παγκόσμια θνησιμότητα των μελισσών παίρνει δραματικές αναλογίες σε ορισμένα μέρη του κόσμου. Η Κεντρική Ευρώπη φιλοξενεί περίπου το ένα τρίτο των μελισσών σήμερα απ’ ό,τι πριν από 30 χρόνια. Η εδώ και χιλιετίες συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων και μελισσών βρίσκεται σε κίνδυνο.

Το κερί μέλισσας δεν θεωρείται vegan. Ωστόσο η συγκομιδή του κεριού μελισσών είναι πραγματικά απαραίτητη προκειμένου να διατηρηθεί μια κυψέλη υγιής και, καλώς ή κακώς, η μελισσοκομία είναι απαραίτητη στις μέρες μας προκειμένου να διασφαλιστεί η διατήρηση των ειδών. Γιατί λοιπόν οι vegan δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν κερί μέλισσας;

Κερί μέλισσας: πολύτιμη πρώτη ύλη

Το κερί μέλισσας παρασκευάζεται από κηρήθρες μελισσών. Οι εργάτριες μέλισσες μιας οικογένειας μελισσών παράγουν το παχύρρευστο υλικό σε κέρινους αδένες στην κοιλιά της κυψέλης. Οι εξαγωνικές κηρήθρες έχουν μεγάλη σημασία για τον πληθυσμό των μελισσών, χρησιμεύουν ταυτόχρονα ως τόπος αναπαραγωγής για τους απογόνους τους, ως καταφύγιο για τη νύχτα, καθώς και ως αποθήκη για το μέλι τους.

Μέσω της επώασης και της φθοράς, οι φρέσκες, ελαφρώς κίτρινες κηρήθρες παίρνουν ένα σκοτεινότερο χρώμα με την πάροδο του χρόνου. Ο μελισσοκόμος ξεδιαλέγει τακτικά αυτές τις παλιές και τελικά όχι πλέον κατοικήσιμες κηρήθρες των αποικιών των μελισσών του. Αυτό κρατά την κυψέλη καθαρή, δημιουργεί χώρο και προστατεύει τις μέλισσες από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Στα μελισσοκομεία, οι παλιές κηρήθρες που έχουν απορριφθεί λιώνουν και καθαρίζονται από επιβλαβή σωματίδια. Μέσω της θέρμανσής τους παράγεται και πάλι καθαρό κερί μέλισσας. Από αυτή την καινούργια πρώτη ύλη ο μελισσοκόμος μπορεί να δημιουργήσει νέους κεντρικούς τοίχους για την κατασκευή μιας νέας κηρήθρας για την κυψέλη του. Εντούτοις, μπορεί επίσης να πωλήσει ένα μέρος από το καθαρισμένο κερί, αφού πρόκειται για κάτι που παράγεται συνεχώς.

Η χρήση του κεριού μέλισσας βοηθά στην πρόληψη του θανάτου των μελισσών και στην εξασφάλιση της τροφής μας.

Εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι καλύτερο να αγοράζουμε κερί μέλισσας από τους τοπικούς μελισσοκόμους από το να εισάγουμε βούτυρο κακάο από μακρινές χώρες, ακόμη και αν αυτό δεν μου επιτρέπει να δηλώσω τα προϊόντα μου ως VEGAN.

Για μένα, ισχύουν τα ακόλουθα: Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ προηγείται της αποτελεσματικής διαφήμισης.

Add your comment

No comments so far. Be first to leave comment below.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post your comment